Blogspot vs WordPress

Salam semua. Rasanya mungkin ada diantara korang yang tau sebelum ni haikal ada buat  satu blog kat wordpress tapi haikal dah delete blog tu. Sebab? Rasanya dah banyak post yang melalut kat situ. Oh ya, sebelum tu, izinkan saya menggelar diri saya haikal kat sini ok. Sebab? Rasanya lebih sopan kalau macam tu. Kalau cakap aku, gua nampak kasar sangat. Kalau cakap saya, kita nampak macam gay boy la pulak kan. So, better haikal bahasakan diri haikal dengan nama haikal sendiri ok? Ha, pening la tu. Kehkeh..

Sebelum ni blog haikal berpaksikan pada blogspot. Blogspot senang sikit nak handle. Takde la susah sangat nak manage. Dah lama kat blogspot, macam macam blog haikal follow antaranya justkhai.com. Blog ni kepunyaan seorang otai underground blog. Korang jangan terkejut la ye kalau style penulisan haikal lebih kurang sama dengan brader otai tu sebab kebanyakan tulisan dia haikal tiru pinjam dan edit balik sikit sikit. Ahaks~ Jangan marah na. Saya budak baru belajar. Jangan tembak saya..

Korang taknak tanya ke kenapa haikal pindah wordpress? Kan dah elok pakai blogspot. Kenapa tiba tiba haikal nak tukar wordpress pulak ni? Aha. Tak malu gilos haikal ni suruh orang tanya kan? Hahaha. Takpe la. Haikal jawap jugak. Sebab, di wordpress lebih banyak funtion daripada blogspot. Ini berpandukan apa yang haikal baca dalam blog la. Kalau diorang tipu haikal, haikal pun tipu korang la. Yeah~ WordPress dengan blogspot ni beza banyak sangat. Actually haikal pun tak berapa pandai sangat nak pakai wordpress. Sape-sape nak volunteer ajar haikal angkat tangan! Huhu. Takpe la. Haikal belajar sendiri pelan pelan ok.

Sebelum haikal lupa, haikal nak ucap jugak la selamat tahun baru kat korang semua. Bukan new year yang ada bunga api tu. Bukan. Tu lambat lagi. Ni new year islam. Maal Hijrah. Korang ingat tak? Haikal pun lupa sebenarnya. Haikal tau semalam maal hijrah pun sebab semalam parent cuti kerja. Haha. Teruk betul. So, semoga tahun baru ni korang berubah dari tak baik jadi baik ok? Tanam azam baru. Tak payah tunggu 2010. Lama sangat tu. Happy new year!

P/S : Korang kalau cuti mana mana ajak la haikal ok. Bosan gila kat rumah..

7 Comments »

  1. suki Said:

    blogspot & wordpress itu mmg tak sama , mcm langit dengan bumi.
    Tapi dua benda ni kalau diikutkan tak adil jika dibandingkan side by side sebab dalam kategori yang berbeza.
    Sila baca entri di blog ini :
    http://www.blogzaika.co.cc/2009/12/kenapa-blogspot-itu-bukan-wordpress.html

    • highcarl Said:

      dah baca dah. Thanks for the info. Haikal bukan nak downkan blogspot. Cuma dulu dah pernah pakai blogspot and now haikal nak try belajar pakai wordpress pulak.
      Sambil-sambil tu haikal ajak kawan-kawan lain pakai wordpress dengan tujuan boleh share ilmu sebab haikal sendiri pun tak reti nak pakai wordpress. Haikal lagi terer pakai blogspot😛
      Btw, u have a nice blog. Jom share info..

  2. zxara Said:

    salam.. hye.. ha. btol tu. Bnyak beza blogspot n wordpress. Yang paling ketara=care nak manage. blogspot user memang bergantung pade handcoding. WP? plugins2 kan? Hah. Jangan marah. Tp biar susah sket kat blogspot, jnji kte tau ape yang kite buat. tengok cam brader suki kite. template sdiri jek. handcoded tuh. Nak funtion peik-pelik skit kne pndai olah.🙂 peace.. btw, nice info.. hehe

    • highcarl Said:

      zxara pakai WP or Blogspot? Haikal baru sangat pakai WP. bertatih tatih lg. Sudi la kiranya zxara nak bantu skit2. Sgt2 menghargai🙂

      • zxara Said:

        pakai blogspot . sorila. xdapat nak bantu user2 WP coz aku xsuke WP. hehe..jangan mara ye.rolledd.com,rolledd.via.my,blogzaika.co.cc,gocoders.blogspot.com. sume aku gune blogspot. cume yang pnting, tengok care penggunaan jek nak jdkan bnde tu bagus @ buruk.

      • highcarl Said:

        ahaha. x pe. x da hal punya. platform mana x penting. Yg penting dpt share info, tukar2 pendapat dah ok.

  3. dir88gun Said:

    Assalamu alaykum Warahmatullahi Wabarakatuh.

    Wahai Saudaraku di seluruh penjuru dunia maya,

    Akhirnya tahun baru telah tiba…
    Tahun penentuan, apakah kita akan tetap jatuh terpuruk semakin jauh ke dalam kubangan kehinaan,
    Ataukah kita akan bangkit berhijrah menuju ke arah datangnya cahaya kemenangan di depan.

    Baca selengkapnya di

    http://dir88gun0w.blogspot.com/2009/12/happy-new-year.html

    —————————————————–
    INDONESIA GO KHILAFAH 2010
    “Begin the Revolution with Basmallah”


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: